
VTI Brugge is een STEAM-domeinschool!
STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics. Meestal spreekt men van STEM, wij nemen er ook de Arts bij.
We leven in een door technologie gestuurde economie die zeer snel evolueert. Natuurwetenschappen, techniek, engineering, kunst en wiskunde staan niet los van elkaar maar zijn verweven kennisgebieden. Ze kennen elk hun eigen (r)evoluties maar beïnvloeden elkaar in hun ontwikkeling. De doelstelling van een STEAM-leeromgeving is dan ook het verwerven van een dieper inzicht in de samenhang tussen de verschillende disciplines die ze omvat. Omdat deze deel uitmaken van verschillende aspecten van ons leven, zal de STEAM-benadering op termijn een bijdrage leveren op het terrein van energie, mobiliteit, digitalisering, gezondheid; alsook in tal van andere domeinen.
Dit vraagt van onze jongeren dat ze blijvend openstaan voor de nieuwe dingen die op hen af komen maar ook actief helpen zoeken naar toepassingen, verbeteringen en vernieuwing. We willen onze leerlingen stimuleren om innovatief te zijn.
Omdat STEAM aansluit bij tal van interesses en gebruik maakt van diverse talenten, biedt het ook een antwoord op de steeds groter wordende diversiteit die we bij onze leerlingen aantreffen. Als school hebben we de opdracht om jongeren te begeleiden in het vinden en ontdekken van hun stekje in onze maatschappij. Via STEAM-projecten helpen we jongeren hun talenten te herkennen en die verder te ontwikkelen. Dit betekent concreet dat leerlingen gaandeweg ontdekken in welke disciplines ze geïnteresseerd zijn, op welke domeinen of competenties ze kunnen excelleren en waarvoor ze gemotiveerd zijn. Ook wordt duidelijk of ze een voorkeur hebben voor een praktische (STEAM-Uitvoeringen) dan wel een abstracte benadering (STEAM-Wetenschappen) van de aangeboden leerinhouden.
Zowel wetenschappelijke als artistieke processen vertrekken vanuit een waarneming die vragen oproept, vanuit een kijk naar de wereld rondom de lerende en vanuit verwondering. We proberen deze vragen correct te formuleren om er daarna onderzoek aan te koppelen. Binnen dat onderzoeksproces versterken de onderdelen elkaar bij het opwekken van 21ste-eeuwse vaardigheden zoals probleemoplossend en kritisch denken.
Binnen het uiteindelijke ontwerpproces biedt de STEAM-aanpak ruimte voor het toepassen van specifieke ontwerpvaardigheden zoals brainstormen, onderzoeken, ontwerpen, testen en verbeteren. STEAM-projecten stimuleren daarenboven samenwerkend leren waarbij het team én het individu samen verantwoordelijk zijn voor proces en product. Dit gaat samen met aandacht voor relevante sociale vaardigheden.