Kom langs op onze infomiddag op woensdag 29 mei 2024

CLW duaal leren

Merk je dat je kind meer nodig heeft dan leren op de schoolbanken? Wil jouw kind proeven van de praktijk? Overweeg dan zeker duaal leren. Je kind leert op school én in een onderneming, de theorie én de praktijk. Bovendien doen jongeren waardevolle ervaringen op: werken met nieuwe technologie, omgaan met collega’s, verantwoordelijkheid nemen, deadlines respecteren, …

Steek een poot uit met duaal leren

Kies je voor duaal leren? Dan kies je voor een opleiding waar stilzitten niet moet en eigenlijk ook niet mag! Tijdens het traject steken de jongeren een poot uit naar de werkvloer én doen ze nuttige werkervaring op.

Duaal leren vormt dus echt de perfecte mix tussen leren op de schoolbanken en op de werkvloer. Onze leerlingen lopen enkele dagen per week school en leren de andere dagen het vak in de praktijk toe te passen, in een real-life werkomgeving.

Duaal leren binnen VTI Brugge

Kies jij voor een richting in de houtbewerking, de bouw, lassen, elektriciteit of schilderen? Zolang jij staat te popelen om in de praktijk aan de slag te gaan en wil leren op de werkvloer, zit je goed! Zie jij jezelf al op onze schoolbanken zitten en vooral: zie je jezelf al op de werkvloer staan? Schrijf je dan snel in voor één van onze richtingen.

Goed evenwicht tussen de lessen en de praktijk op de werkvloer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In et justo sed lectus sagittis porttitor non nec dolor. Donec libero lectus, euismod vel convallis ac, condimentum dictum orci.

Goed evenwicht tussen de lessen en de praktijk op de werkvloer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In et justo sed lectus sagittis porttitor non nec dolor. Donec libero lectus, euismod vel convallis ac, condimentum dictum orci.

Leerlingen aan het woord

Wij kunnen je blijven vertellen hoe trots wij zijn op onze eigen school, maar misschien hoor je dat liever eens van onze leerlingen. Benieuwd wat zij van onze school vinden?

Vaakgestelde vragen

Om te weten of duaal leren iets voor jouw kind is, raden we aan om te praten met je zoon of dochter. Tracht goed te begrijpen wat je kind wil. Bespreek samen of het iets voor je kind kan zijn. Betrek er gerust leerkrachten of leerlingbegeleiders bij.

Duaal leren is dikwijls een goede oplossing voor jongeren die staan te popelen om in de praktijk aan de slag te gaan en die willen leren op de werkvloer.

Duaal leren is iets voor jongeren uit TSO, BSO en BuSO OV3. Zij mogen duaal leren volgen als ze niet langer voltijds leerplichtig zijn, wat vanaf 15 of 16 jaar is. Jongeren kunnen duaal leren in technologische richtingen, maar evengoed in verzorging en horeca. De technische richtingen worden aangeboden bij VTI Brugge.

Een leerling die wil starten met duaal leren, doorloopt eerst een screening op school. Hierbij wordt gekeken naar arbeidsrijpheid, motivatie en attitudes. Is de jongere klaar om aan de slag te gaan in ‘de echte wereld’? De klassenraad bespreekt en geeft advies. Het is de leerling die beslist of hij/zij zich wil inschrijven of niet. Ook een leerling met een negatief advies mag zich inschrijven. De trajectbegeleider zal samen met je kind een werkplek zoeken en de administratie in orde brengen.

Dat mag zeker. Je kind heeft een tijd ervaring opgedaan in een bepaalde opleiding, maar het staat hem of haar vrij om na het traject een andere job te zoeken in een andere onderneming. Doorstuderen is eveneens mogelijk.

Leerlingen uit een duaal leren-traject hebben duidelijk een voorsprong op de arbeidsmarkt. Ze leerden al de nodige attitudes en deden de job al in de praktijk, dat is een troef als je naar werkgevers toestapt.

Je betaalt niets meer of minder dan voor een leerling in een niet-duale studierichting. Er zijn kosten voor bijvoorbeeld boeken, kopieën, uitstappen en werkmateriaal. Hier vind je info over schoolkosten in het secundair onderwijs en over regelingen bij betaalmoeilijkheden.

Je kind sluit een overeenkomst met de onderneming (werkplek) en de school. De overeenkomst met de werkplek kan altijd worden opgezegd.

Dit zijn de mogelijkheden:
Eerste 30 dagen: geen reden nodig, maar een opzegtermijn van 7 dagen.
Na de eerste 30 dagen:
In onderling overleg een einddatum kiezen.
Stopzetten op vraag van leerling of onderneming: er moet schriftelijk een wettelijke reden worden opgegeven bij de trajectbegeleider (bv. de leerling wil een andere opleiding volgen). Er volgt een verzoeningsperiode van maximaal 30 dagen. Daarna loopt de overeenkomst verder of wordt hij stopgezet.

Een opleiding met minder dan 20 uur per week op de werkplek valt onder een onbetaalde stageovereenkomst. Is je kind 20 uur of meer per week op de werkplek, dan krijgt hij/zij een betaalde overeenkomst alternerende opleiding of een deeltijdse arbeidsovereenkomst.