Laptopproject: eenzelfde laptop voor iedereen​

Digitale geletterdheid: een noodzaak in de moderne wereld

In een wereld die steeds digitaler wordt, is het van essentieel belang dat onze leerlingen goed voorbereid zijn op de toekomst. Digitale geletterdheid is niet langer een luxe, maar een noodzaak. Daarom breiden wij ons laptopproject uit naar alle leerlingen in het secundair onderwijs.

Verrijkte leerervaring

Laptops bieden leerlingen directe toegang tot een breed scala aan online informatiebronnen waardoor hun leerervaring wordt verrijkt en ze de mogelijkheid krijgen om diepgaand onderzoek te doen. Door dagelijks met laptops te werken, ontwikkelen leerlingen digitale vaardigheden die noodzakelijk zijn in de moderne samenleving en op de arbeidsmarkt. Bovendien maken laptops het gebruik van educatieve tools en software mogelijk wat het leerproces boeiender en effectiever maakt.

Verbeterde efficiëntie en organisatie

Met laptops kunnen leerlingen hun werk beter organiseren door gebruik te maken van digitale agenda’s en notities, wat hun efficiëntie en zelfdiscipline bevordert. Ze faciliteren ook samenwerking tussen leerlingen via digitale platformen en tools voor groepswerk, waardoor communicatie en teamworkvaardigheden verbeteren. Daarnaast kunnen digitale leeromgevingen eenvoudig worden aangepast aan de individuele behoeften van leerlingen, inclusief aangepaste software voor leerlingen met leerstoornissen of andere speciale behoeften.

Milieuvoordelen en continuïteit van het leren

Een ander voordeel is de milieuvriendelijkheid; door het gebruik van digitale documenten en opdrachten wordt het papierverbruik verminderd. Laptops kunnen ook de continuïteit van het leren waarborgen in situaties zoals pandemieën of andere noodsituaties, door middel van online lessen en thuisonderwijs. Ze bieden leerlingen de mogelijkheid om in hun eigen tempo te werken en zelfstandig onderzoek te doen, wat zelfstandigheid en zelfregulering bevordert. Bovendien kunnen digitale leermiddelen en software gemakkelijk worden bijgewerkt en verbeterd, zodat leerlingen altijd met de meest actuele informatie en tools werken.

Uniformiteit en technische ondersteuning

De school kiest bewust voor een uniform toestel voor alle leerlingen. Om deze reden staan wij leerlingen liever niet toe een laptop van thuis te gebruiken. De toestellen worden besteld via Signpost, met keuze uit twee modellen. Elk toestel wordt geleverd met alle benodigde software en licenties om de lessen te volgen. Specifieke software per opleiding zal tijdens de lessen, samen met de leerkracht, worden geïnstalleerd.

Muis en toetsenbord?

Het staat je vrij om een USB-muis of toetsenbord aan te schaffen. Oortjes zijn niet inbegrepen, maar dienen zelf te worden voorzien zodat de stilte in het lokaal kan worden bewaard.
 

Wat bij problemen?

Op beide campussen is er een helpdesk aanwezig waar leerlingen terecht kunnen met vragen of klachten. Bij een defect aan de laptop, wordt er door de school een ticket aangemaakt bij Signpost. De techniekers van Signpost komen dan zo snel mogelijk langs om het toestel na te kijken en te herstellen.

Tijdens deze herstelperiode kan er tijdelijk een vervangtoestel voorzien worden zodat de leerling de les kan meevolgen.

Een defect tijdens de vakantie?

Tijdens de schoolvakanties loopt de herstelservice gewoon door. Bij een defect aan de laptop kunt u, via mail, contact opnemen met Signpost om een afspraak te maken.

Verlaat je de school?

Je account wordt na een bepaalde tijd uitgeschakeld. Maak een lokale account aan op je toestel en neem een back-up van je OneDrive. Op deze manier blijf je toegang behouden tot je toestel en raak je geen bestanden kwijt. De handleiding kan je hieronder downloaden.

Volg je een opleiding in crossmedia of grafimedia?

Als je een opleiding volgt in crossmedia of grafimedia, zijn de systeemvereisten voor je laptop of desktop hoger dan die van standaardtoestellen, vanwege de intensieve programma’s die je zult gebruiken. We raden voor deze opleiding minimum het model Ryzen 5 met de upgrade naar 16GB RAM-geheugen aan. Wil je toch een ander toestel, dan hou je best rekening met de volgende specificaties:

Processor: Intel i5 of AMD Ryzen 5
Deze processoren bieden de nodige kracht en snelheid om zware grafische software soepel te draaien.

RAM-geheugen: Minimum 16GB
Voldoende RAM is cruciaal voor het multitasken en soepel laten draaien van grote ontwerp- en bewerkingsprogramma’s.

Grafische kaart: Een aparte grafische kaart is een meerwaarde
Dit is voor het renderen van grafische beelden en het soepel uitvoeren van 3D-ontwerpen en videobewerkingen.

Scherm: Een FHD scherm (Full HD)
Formaat en resolutie zorgen voor een betere werkervaring en nauwkeurigheid bij het ontwerpen.

Met deze specificaties zorg je ervoor dat je toestel krachtig genoeg is om aan de eisen van je opleiding te voldoen en om toekomstige programma’s en updates probleemloos te kunnen draaien. Door deze richtlijnen te volgen, ben je goed voorbereid op je studie.

Voor meer info kan u contact opnemen.